Zahrada

Recepty

Bavorský bramborový salát s podbělem

Bavorský bramborový salát s podbělem

Z knihy Jany Vlkové Květinová kuchařka - Jedlé kvítí a býlí na vaření a zdobení jsme pro vás vypbrali recept na bavorský bramborový salát.

Přečíst celé…

KANDOVANÉ FIALKY s moučkovým cukrem

KANDOVANÉ FIALKY s moučkovým cukrem

Vlastnoručně vyrobené kandované fialky jsou něco extra jemného a jejich výroba je zcela jednoduchá.

Přečíst celé…

Slané koláče

Slané koláče

Dva recepty na slané zeleninové koláče jsou ukázkou z obsáhlé kuchařky Škola vaření pro celou rodinu.

Přečíst celé…

Chřestová sezóna

Chřestová sezóna

Nenechte si letos ujít chřestovou sezónu. Ideální je čerstvý chřest z vlastní zahrádky. Jak s ním naložit vám poradí Eva Filipová autorka kuchařky S Evou v ráji: Jakmile začne chřestová sezóna, začínají u nás doma chřestové hody.

Přečíst celé…

Zázvor v medu

Zázvor v medu

Předpokládám, že málokdo z nás se v zimě obejde bez horkého zázvorového čaje. Mě a celou mou rodinu věrně chrání před nachlazením.

Přečíst celé…

Zkuste italskou kuchyni, jak ji neznáte

Zkuste italskou kuchyni, jak ji neznáte

Z knihy Dva italští gurmáni jsme pro vás vybrali malou ochutnávku. Na cukety si budete muset sice ještě počkat, ale chřest můžete vyzkoušet již velmi brzy.

Přečíst celé…

Domažlické posvícenské koláče

Domažlické posvícenské koláče

Hovoříme-li o Chodech a jejich dobrotách, je jedna, na kterou nemůžeme zapomenout. Patří k Chodům stejně jako čakan. Je to chodský koláč.

Přečíst celé…

Jak se na Chodsku vařilo - Recepty z brambor

Jak se na Chodsku vařilo - Recepty z brambor

„V pondělí to byly bandury se šlupkama vařený, na to se osvědčily flekáče a žampiony, popelky rozmarýny sou na chuť eště fajno­vější, tak ty se jely v neděli, a hdyž k nám něhdo přišel, v outerý sme semizdá ďály Sejkovy, ty byly zas nejlepčí z bónů a z těch prejskejch bandor...

Přečíst celé…

Jablečný štrůdl z taženého těsta s rumovou strouhankou

Jablečný štrůdl z taženého těsta s rumovou strouhankou

Trvalo mi docela dlouho, než jsem se dopracoval k tomuto receptu. V učení jsem zkoušel několik různých receptů, zkombinoval jsem je v jeden podle mě nejlepší.

Přečíst celé…

Horké višně s grand marnier a vanilkovou zmrzlinou

Horké višně s grand marnier a vanilkovou zmrzlinou

Kombinace horkých višní a studené, dobré zmrzliny ve vás zaručeně probudí nepoznané.

Přečíst celé…

Vaří šéfkuchař Jaroslav Sapík

Vaří šéfkuchař Jaroslav Sapík

Z knihy Česko na talíři jsme vybrali několik receptů krajových specialit, které vařil ve stejnojmenném televizním pořadu šéfkuchař Jaroslav Sapík. Jedná se o samé polévka, tak snad vás během zimních mrazivých dnů zahřejí. 

Přečíst celé…

Ořechový chléb

Ořechový chléb

Tak tento chlebíček je opravdu slavnostní. Máte-li vlastní mandle ze zahrádky, tím lépe. Určitě by je bylo možné nahradit i vlašskými nebo lískovými ořechy.

Přečíst celé…

Mentolové bonbonky

Mentolové bonbonky

Pokud na záhoně najdete ještě pár lístků máty, nebo ji máte v květináčku na okně, máte vyhráno. Zkuste zajímavou dobrotu podle Ivety Fabešové.

Přečíst celé…

„Guláš nebo rozvod“

„Guláš nebo rozvod“

Tak nějak mohla znít věta, která přivedla Janu Florentýnu Zatloukalovou přes kuchařské začátky až k několika mimořádně zdařilým knížkám, které jsou právem označované jako bestsellery. Ukázka receptů z právě vydané kuchařky nejenom o mase.

Přečíst celé…

Z krajových specialit slovácké kuchyně

Z krajových specialit slovácké kuchyně

Slovácko, které se rozkládá na jihovýchodě Moravy, patří k nejrozsáhlejším národopisným regionům. Od raného feudalismu zde bylo zavedeno úhorové trojhonné hospodářství, v němž se střídaly ozim, jařiny a úhor.

Přečíst celé…

Z krajových specialit valašské kuchyně

Z krajových specialit valašské kuchyně

Na Valašsku měly základní význam pro výživu obilniny, pohanka, později brambory, dále luštěniny. Jedli se hodně brambory, zelné polévky, mléčné výrobky. Prostí lidé vařívali výhradně z domácích surovin.

Přečíst celé…

Fenyklové oválky

Fenyklové oválky

Jak se dny krátí, sluníčka ubývá, mlh a plískanic přibývá, chtě nechtě se nám blíží čas adventu a Vánoc. Hospodyňky začínají pomalu přebírat recepty na cukroví a přemýšlejí, které letos upečou. Co zkusit něco nového?

Přečíst celé…

Na klouby je kostival

Na klouby je kostival

Konec října a začátek listopadu je správná doba na vyrýpnutí léčivého kořene kostivalu.

Přečíst celé…

Rybí filety na liškách a rozmarýně

Rybí filety na liškách a rozmarýně

Vyzkoušejte harmonické spojení jemného rybího masa, voňavé rozmarýny a delikátních lišek.

Přečíst celé…

SEKANÁ z kapusty

SEKANÁ z kapusty

 Zdravá podzimní večeře

Přečíst celé…

1 2

ČASOPIS ZAHRÁDKÁŘ